Yrjas Regnbågsgård AB
Yrjas Regnbågsgård AB
Även en tusenmilafärd börjar med ett steg -Lao Tse
Behandling
Behandling
Behandlingen på Yrjas Regnbågsgård är en individuell insats där specifika behandlingar matchas med ungdomens problembild och mentala förutsättning.
Vår målsättning är att involvera ungdomarna i sin egen vård därför sitter vi tillsammans med ungdomen
(om det är möjligt) och socialhandläggare och går igenom den behandling som skulle passa bäst för att främja den boendes positiva utveckling.
Vi utgår från ungdomarnas egna resurser.
Regnbågsgården har som fokus att hjälpa ungdomarnas leva ett hälsosamt och ansvarsfullt liv. Det som kännetecknar en hälsosam familj är aspekter som vi lägger stort fokus på, t ex: att passa tider, kunna ha rent och snyggt omkring
sig, visa hänsyn, kunna skratta och gråta och känna trygghet.
Vi uppmuntrar och motiverar ungdomarna till ADL träning. De får till exempel ägna sig åt tvättning av sina
kläder, mathantering samt hålla allmänna utrymmen och sitt eget rum städade. Hantering av ekonomi är också
något vi lägger fokus vid i arbete med de ungdomarna som bor på Yrjas Regnbågsgård.
Våra behandlingar
rePULSE:
rePULSE är en behandlingsform som lämpar sig inom samtliga åldersgrupper.
Syftet med behandlingen är behandla dem som har svårigheter i sin känsloreglering, svårigheter med impulser, problemlösning och sociala svårigheter. Att veta hur man ska agera och bete sig i olika sociala situationer är något många förväntas kunna redan från tidig ålder. Men om man inte har fått lära sig det kan samvaron och kommunikationen med omgivningen bli problematisk. Bristande Impulskontroll kan visa sig på flera olika sätt. En person som har bristande impulskontroll kan vara utagerande med oförmåga att kontrollera sina impulsiva
beteenden. En person som har för mycket impulskontroll kan istället vara inåtvänd och visa tecken på depressiva beteenden
Metoden berör tre huvudområden.
-
Mognadsutveckling (för att förstå varför man bör agera på ett bra sätt).
-
Känslokunskap (för att förstå och hantera sina egna känslor och öka den empatiska förmågan).
-
Social färdighetsträning (för att kunna samspela och kommunicera med andra på ett bra sätt).
MRT
MRT – Moral Reconation Therapy – är en systematisk kognitiv-beteende, steg för steg behandlingsstrategi som ar utformad för att höja självbilden, främja tillväxten av en positiv, produktiv identitet, att underlätta utvecklingen av högre nivåer av moraliska tankegångar. Den passar utmärkt för dem som lever med ett kriminellt leverne eller i miljöer där kriminalitet förskönas. Sammanfattningsvis så är syftet med MRT att förändra oönskade beteenden. Att bryta negativa beteendemönster. Med MRT så byggs självförtroendet upp och stärker tilliten till andra.
VR- behandling
Virtual reality therapy (VRT) är en behandlingsform som använder virtuell verklighetsteknologi för att behandla psykologiska tillstånd. Simulerade situationer och miljöer skapas för möte den boendes behov.
VR- behandling kan användas som följande.
-
Exponering: Miljöer och situationer som skapar oro och ångest återskapas för att mötas i en virtuell värld. Exponeringen sker i olika steg och är direkt kopplat till den boendes utvecklingsprocess. Genom exponering så kan man behandla tillstånd som: PTSD, fobier och ångest.
-
Simulering: Virtuella utmanande miljöer skapas där klienten få integrera med t.ex. folksamlingar, flygrädsla osv.
-
Kunskapsbyggande: kan användas i lärande syfte och lära den boende att hantera problematiska känslor genom övningar.
-
Smärthantering: Genom att fördjupa den boende i en lugnande eller distraherande miljö så kan det vara möjligt att minska uppfattningen av smärta.
VR- behandling används också för att ge den boende en lugn och trygg känsla genom att få vara en del av en lugnande virtuell miljö. I den miljön kan man bara sitta och njuta eller att utforska.
Bildpedagogisk behandling
Bild-pedagogiskt arbete är en behandlingsform där bildskapande används för uttryck och kommunikation. Syftet är att individen får ökad kunskap om sig själv, sina känslor och livsmönster. Konstnärliga material används för att för att skapa en bild som blir underlaget för reflektion och bearbetning. Bild som behandling främjar god hälsa genom att utveckla och integrera kognitiva, emotionella och sensomotoriska processer
Vår bildpedagog som syr ihop ett behandlingsprogram kommer erbjuda målning av med ett syfte som alltid framgår efter sessionen. Det kan vara en bild som kan kopplas till rådande sinnesstämning eller en bild som belyser tiden framåt. Meditation och avslappningsövningar är också en del av behandlingen.
Unga på gång
Vi erbjuder även gruppbehandling som härstammar ifrån ett metodmaterial. Genom unga på gång får ungdomarna reflektera kring viktiga ämnen i samhället. Det kan handla om sex, kärlek och relationer, självkänsla och självförtroende osv. Genom behandling i grupp så får ungdomarna stöttning under observation av behandlare.
MI- samtal
Vi som arbetar är utbildade inom MI- Motiverande samtal och arbetar utifrån MI s riktlinjer där vi hjälper ungdomarna att bygga upp sin inre motivation till ett förändringsarbete och detta genom att stärka sitt åtagande och utveckla en förändringsplan. MI är en evidensbaserad samtalsmetod gällande förändringsarbete där ungdomarna är nyckeln till sin egen förändring.
MI har möjlighet att:
Öka den inre motivationen till förändring.
Hjälpa till att ta steg på vägen mot förändring.
Bearbeta tveksamheter och hinder.
Nå snabbare resultat med kortare och mer tillfredsställande insatser.
Positivt med MI är att samtalsmetoden kan lämpa sig inom en rad olika områden som:
Alkohol/ drogmissbruk.
Tobaksavvänjning.
Självskadebeteende.
Kost/ Vikt/ Motion
Stressrelaterad problematik
Oro/ ångest
Sexuellt riskbeteende
Kriminellt riskbeteende